sayfa yükleniyor...

    • Güncellenme Tarihi: 22/06/2015

Ülkemizde İlk Kez "2015 KKTC Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayınlanarak resmiyet kazandı. Bu kapsamda yine ilk kez Kıbrıs Deprem Haritası çıkarıldı.

Belediye hudutları bazında KKTC Deprem bölgeleri tablosu çıkarıldı. Tabloda, ülkemizin deprem riski altında olduğu görülüyor.

Belediye hudutları bazında çıkarılan deprem haritası, etkin yer ivmeleri kaya zemin üzerinde 50 yıl içerisinde yüzde 10 aşılma olasılığı olan deprem senaryolarına göre hesaplandı. Buna göre, 28 belediye kapsamındaki yerlerin, 2 ve 3'üncü derecedeki deprem bölgesinde olduğu görüldü.

Bakanlar Kurulu, "'2015 KKTC Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik" i onayladı. Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkam Seran Aysal, ülkemizde ilk kez deprem haritası oluşturulduğunu vurguladı.

Haritanın 475 yılda bir tekrar eden depreme göre hazırlandığını, çeşitli hesaplamalar yapıldığını ifade eden Aysal, birinci deprem bölgesinin en riskli alanlar olduğunu, ikinci ve üçüncü aşamanın da risk sırasına gire gittiğini söyledi.

Aysal, yönetmeliği ülkemiz için iki önemli kazanımı olduğunu vurguladı. Aysal, ülkemizin deprem bölgesinde olduğunun bilindiğini fakat resmiyet kazanmış bir yönetmeliğinin bugüne kadar olmadığını belirtti. Yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla bu çok önemli eksikliğin giderildiğinin altını çizen Aysal, "Yönetmeliğin eki olan harita da binaların tasarımında kullanılacak. Böylece Kıbrıs Deprem Haritası resmiyet kazanmış oldu" dedi.



Yönetmelik artık geçerli

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Seran Aysal, odanın 2005 yılında aldığı kararla 1999 yılında Türkiye'de kullanılan deprem yönetmeliğini kullanmaya başladıklarını belirtti.

Türkiye'deki yönetmelik referans alınarak bakanlığa bir öneri gönderildiğini ancak 2007'den bugüne ilerleme kaydedilemediğini söyleyen Aysal, şimdiki bakanın konuya duyarlılığıyla, yönetmeliğe son şeklinin verildiğini ve Resmi Gazete'de yayınlandığını söyledi.

Aysal, odadan vizelenen projelerin yönetmelik kıstasları göz önünde bulundurularak onaylandığını çünkü kuralların iç mevzuatta bulunduğunu belirtti.

Yönetmeliğin Bakanlar Kurulu onayıyla Resmi Gazete'de onaylanmasının önemine işaret eden Aysal, ülke genelinde yasalara rağmen birçok projenin özellikle kamu projelerinin mesleki denetime tabi tutulmadığını söyledi. Aysal, yönetmeliğin geçerliliğini duyurmak için Resmi Gazete'de yayınlanmasının büyük önem arz ettiğini belirtti.



İlk kez deprem haritası

Hazırlanan yönetmelikte deprem haritasının büyük önemi olduğunun altını çizen Aysal, Kıbrıs'ın resmi referanslara dayalı ilk deprem haritası olduğunu belirtti.

Dr. Zehra Çağnan'ın hazırladığı bir çalışmadan yola çıkarak deprem haritasının oluşturulduğunu ifade eden Aysal, haritanın Ülkesel Fizik Planı'na da yerleştirildiğini söyledi.

Aysal, harita incelendiğini birinci derecede olan bölgenin 'en riskli' yerler olarak tanımlandığını belirterek Kıbrıs'ın kuzeyinin 2 ve 3 derece deprem bölgesi olduğunun haritayla teyit edildiğini ifade etti.



Yeni ve eski binaları kapsıyor

Yönetmelikte, ülkemizde deprem bölgelerinde yeni yapılacak, değiştirilecek, büyütülecek resmi ve özel tüm binaların ve bina türü yapıların tamamının veya bölümlerinin depreme dayanıklı tasarımı ve yapımıyla mevcut binaların deprem öncesi veya sonrasında performanslarının değerlendirilmesi ve güçlendirilmesi için gerekli kurallar ve minimum koşullar belirlendi.



Yönetmelikte deprem bölgeleri de belirlendi.

Yönetmelik hükümleri, deprem bölgelerinde yeni yapılacak binalar ile daha önce yapılmış mevcut binalara uygulanacak.

Kullanım amacı ve/veya taşıyıcı sistemi değiştirilecek, deprem öncesi veya sonrasında performans değerlendirilecek ve güçlendirilecek mevcut binalar için uygulanacak hükümler yönetmelikte yer aldı. Yönetmelik hükümleri, betonarme (yerinde dökülmüş ve öngerilme veya öngörülmesiz prefabrike), çelik ve yığma binalarla bina türü yapılar için geçerli olacak. Hükümlere aykırı olmamak koşuluyla, deprem tasanın ilkelerini içeren tüm Kuzey Amerika Yönetmelikleri, Avrupa Birliği Tasarım Yönetmelikleri (Eurocodes) veya Yeni Zelanda Tasarım Yönetmeliği (NZS) referans yönetmelik olarak kullanılabilecek.



Kapsam dışı olan yerler

Ahşap bina ve bina türü yapılara uygulanacak minimum koşul ve kurallar, ilgili yönetmelik hükümleri yürürlüğe konuluncaya dek, Kıbrıs Türk Mimar Mühendisler Odası Birliği İnşaat Mühendisleri Odası tarafından çağdaş uluslararası standartlar göz Önünde tutularak saptanacak ve projeler bu esaslara göre düzenlenecek. Binalar ve bina türü yapılar dışında, tasarımın bu yönetmelik hükümlerine göre yapılmasına izin verilen bina türü olmayan diğer yapılar, yönetmelik içerisindeki bölümlerde belirtilen yapılarla sınırlandırıldı. Bu bağlamda, köprüler, barajlar, kıyı ve liman yapılan, tüneller, boru hatları, enerji nakil hatları, nükleer santraller, doğal gaz depolama tesisleri gibi yapılar, tamamı yeraltında bulunan yapılar ve binalardan farklı hesap ve güvenlik esaslarına göre projelendirilen diğer yapılar yönetmeliğin kapsamı dışında tutuldu. Bina taşıyıcı sistemini deprem hareketinden yalıtmak amacıyla bina taşıyıcı sistemiyle temeller arasında özel sistem ve gerçeklerle donatılan veya diğer aktif ve pasif kontrol sistemlerini içeren binalar da yönetmeliğin kapsamı dışına alındı.

Yönetmeliğin kapsamı dışındaki yapılara uygulanacak koşul ve kurallar, kendi özel yönetmelikleri yapılıncaya dek, İnşaat Mühendisleri Odası tarafından çağdaş uluslararası standartlar göz önünde tutularak saptanacak ve projeler bu esaslara göre düzenlenecek.

Yönetmeliğe göre yeni yapılacak binaların depreme dayanıklı tasarımının ana ilkesi, hafif şiddetli depremlerde binalardaki yapısal veya yapısal olmayan sistem elemanlarının herhangi bir hasar görmemesi, orta şiddetteki depremlerde yapısal ve yapısal olamayan elemanlarda oluşabilecek hasarın sınırlı ve onarılabilir düzeyde kalması, şiddetli depremlerde ise can güvenliğinin sağlanması amacıyla kalıcı yapısal hasar oluşumunun sınırlanmasıdır.





Tarih:21/06/2015

Gazete: KIBRIS GAZETESİ

Haber: Ergül ERNUR