sayfa yükleniyor...
Afet Semineri Yapıldı
Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası, Yerbilim Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası ve Meteoroloji Mühendisleri Odası ile Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) işbirliğinde, KTMMOB Konferans Salonunda 28.7.2022 tarihinde geniş katılımlı bir “Afet Semineri” düzenlendi.
Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, KTMMOB Genel Başkanı Tunç Adanır, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan Yağcıoğlu, Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Mediha Orun Sarp, Şehir Plancıları Odası Başkanı Gizem Caner ile Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Oğuz Vadilili’nin açılış konuşmaları ile başlayan etkinlikte konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan Yağcıoğlu ; İnşaat Mühendisleri’ne göre doğal afet diye bir şey olmadığını, afet olarak isimlendirilen olayların birer doğa olayı olduğunu belirtti. Gerçekleşen bu doğa olaylarının afete dönüşmesinin sebeplerine dikkat çeken Başkan Yağcıoğlu ‘’ Eğer biz bu olaylara hazırlıklı bir şekilde beklersek bunların hiçbiri afete dönüşmez. Hiçbir şey yapmadan, hiçbir önlem almadan beklenirse doğa olaylarının hepsi afet şeklinde bize geri döner. Bunun bir örneğini Ciklos’ta yaşanan sel felaketinde acı bir şekilde deneyimledik. Ciklos’ta yaşanan sel felaketinin neden felakete dönüştüğü ile ilgili İnşaat Mühendisleri Odası olarak detaylı bir çalışma yapıp kamuoyu ile paylaştık ’’ şeklinde konuştu. Doğa olaylarının felakete dönüşmeden önce önlem alınması konusunda da uyarılarda bulunan Başkan Yağcıoğlu pandemi hastanesinin yerinin yanlış olduğunu, dere yatağına imal edilen bu hastane binasında önümüzdeki dönemde yağışlar sebebiyle bir felaket yaşanırsa bunun sebebinin bir doğal afet mi olacağını sordu. Afet olarak nitelendirilen deprem konusuna da değinen Başkan Yağcıoğlu ‘’ Depremler doğa olayıdır ve bina yıkmaz. Mühendislik bilimi istenirse 100 yılda bir oluşacak depreme göre istenirse de 500 yılda bir oluşabilecek depreme göre tasarım yapabilecek noktadadır ‘’ dedi.
Konuşmaların ardından İnşaat Mühendisleri Odası’ndan Gözde Oğuz’un moderatörlüğünde Afet Semineri’nin ilk oturumuna geçildi. Yerbilim Mühendisleri adına davetli katılan Dr. H. Yavuz Hakyemez tarafından “Kıbrıs’ın Jeolojisi ve Depremlerin Kökeni” isimli sunum yapıldı.İkinci oturumda İnşaat Mühendisleri Odası adına Dr. İsmail Safkan ile Aydın Öztemel tarafından ‘’Kuzey Kıbrıs’ta Yapı Denetimi ve Bina Deprem Performansına Etkisi’’konusu işlenirken, Şehir Plancıları Odası’ndan Nazım Akkoyunlu “Afet Sessizliğini Bozmak:İstanbul Deneyimini Yeniden Düşünmek” konusunda dinleyicilere bilgiler aktardı.
Meteoroloji Mühendisleri Odası’ndan Prof. Dr. Mustafa Altunç “Kıbrıs’ta Meteorolojik Kaynaklı Doğal Afetler” başlıklı sunumunun ardından Lefkoşa Türk Belediyesi adına İnşaat Mühendisli Burçin Özkuş tarafından “Kuzey Lefkoşa’da Selle Mücadele” konusunda bilgiler verdi. “Kuzey Kıbrıs’ta Uzaktan Algılama Tabanlı Su Bütçesi Değişkenlerinin İyileştirilmesi” oturumunda ise İnşaat Mühendisleri Odası adına Gökhan Kayan oturuma katılanlara konu ile ilgili detaylı bilgiler verdi.Afet semineri kapsamında “KKTC’de Afet Yönetim Sistemi” oturumunda ise Sivil Savunma Harekat ve Eğitim Şube Müdürlüğü’nden Yusuf Eker konuşma yaptı.
Seminer sonunda sunum yapan kişilere teşekkür belgeleri takdim edildi.