-
- Güncellenme Tarihi: 17/05/2023
DEPREMDEN ETKİLENEN TARİHİ YAPILARIN GÜVENLİĞİ VE İYİLEŞTİRİLMESİ EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİ.
İnşaat Mühendisleri Odası Sürekli Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen “Depremden Etkilenen Tarihi Yapıların Güvenliği Ve İyileştirilmesi” konulu eğitim semineri 13.05.2023 tarihinde Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Seminer Salonunda gerçekleştirildi.
İnşaat Mühendisleri Odası üyeleri ile KTMMOB’ye bağlı ilgili odaların üyelerinin katılım gösterdiği etkinliğin açılış konuşmasıİnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan Yağcıoğlu tarafından yapıldı.
Ülkedeki mevcut yapı stoğu içerisinde değerli kültürel mirasımız olan tarihi yapıların bulunduğunu ve bunların mevcut durumlarının değerlendirilmesi ve depreme karşı hazır olmalarının sağlanmasının öneminden bahsetti. Konuşmasında Yağcıoğlu “KKTC’nin kurulduğu günden bugüne kadar cumhuriyet öncesi Kuzeyde bulunan yapılar hala kullanılmakta ve geçen süre zarfında bu yapıların deprem güvenliğinin olup/olmadığı ile alakalı bir çalışma yapılmamıştır. Bundan ne şimdiki başbakan ve bakanlar ne de bir öncekiler sorumlu tutulmamalıdır. Bunun sorumluluğu bugüne kadarki tüm yöneticilerdir” değerlendirmesinde bulundu. 6 Şubat günü Türkiye’de yaşanan depremde bulunan ve hayatını kaybeden Kıbrıslı çocukların ve ailelerin toplumun depreme bakış açısını değiştirdiğini vurgulayan Yağcıoğlu, geçen 3 aylık süre zarfında İnşaat Mühendisleri Odasının ülkedeki yapı stoku ile alakalı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Konuşmasında yapılan bu çalışmaların okul binaları ile başladığını belirten Yağcıoğlu, binaların deprem performanslarının belirlenmesi ve yapılması gerekenler ile alakalı hastaneler ve kamu binaları ile genişletileceğini belirtti.
Açılış konuşması sonrası İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik tarafından “Depremden Etkilenen Tarihi Yapıların Güvenliği Ve İyileştirilmesi” konulu sunum gerçekleştirildi. Sunumunun ilk kısmında tarihi yapıların ve yığma/kagir yapıların taşıyıcı sistemleri ve taşıyıcı sistem elemanları, deprem performansının değerlendirilmesi ile alakalı veri toplama yöntemleri, yapısal analizi ve iyileştirilmesi konularında katılımcılara bilgiler aktaran Çelik, sunumun ikinci kısmında ise Türkiye ve İtalya’da son 30 yıl içerisinde gerçekleşen depremler sonrası tarihi yapıların nasıl etkilendiği ile alakalı durum değerlendirmelerini paylaşıp bunların iyileştirilmesi ile alakalı çözüm önerilerinden bahsetti.
Etkinliğin sonundan Başkan Gürkan Yağcıoğlu tarafından Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik’e teşekkür belgesi takdim edildi.