KTMMOB İMO 7. Uluslararası Tarihi Yapıların Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devri Sempozyumuna Katıldı.

KTMMOB İMO 7. Uluslararası Tarihi Yapıların Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devri Sempozyumuna Katıldı.

KTMMOB İMO 7. Uluslararası Tarihi Yapıların Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devri Sempozyumuna Katıldı.
  • Güncelleme Tarihi: 28 September 2024

27-28 Eylül 2024 tarihleri arasında TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası adına İMO Ankara ve İMO Diyarbakır Şubeleri tarafından gerçekleştirilmekte olan 7. Uluslararası Tarihi Yapıların Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devri Sempozyumuna KTMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu temsilcileri Ayşe Pekrioğlu Balkıs ve Gözde Oğuz’un beraberinde oda üyelerimiz Erdoğan Selkan, Mevlüt Küçük, Mehmet Özbilen, Muhammet Niyazi Yurtsever ve Tolga Oran katılım göstermiştir. Sempozyumun Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan bir şehirde gerçekleştirilmiş olmasının ayrıca bir anlam taşıdığı dinleyicilere aktarılmıştır. Sempozyumun açılış konuşmaları 2002’de restore edilmiş olan Ermeni Kilisesi Surp Giragos Kilisesinde gerçekleştirilmiştir.

Sempozyumun açılış konuşmalarında Türkiye’de tarihi yapıların restorasyonu ve güçlendirilmesinde İnşaat Mühendislerinin daha etkin olmaya başladığı yılların 2000’li yıllar olduğu belirtilmiş ve  2000’li yıllar sonrasında bunun hız kazandığı dile getirilmiştir.

Ülkenin bu çalışmaların henüz başında olması sebebiyle, uygulamalarda karşılaşılan sorunlar baz alınarak hazırlanan deprem yönetmenliği kılavuzu dahilinde güncel teknolojik gelişmelerin , ve malzemelerin takip edilmesinin gerekliliği ortaya çıkmış, güçlendirme ve restorasyonlarda İnşaat Mühendislerinin daha çok rol oynaması gerekliliği dile getirilmiştir. Özellikle deprem bölgesi olan yerlerde Tarihi yapıların risk altında olduğu ve korunması gerekliliğinin önemi vurgulanmıştır. Yapılan ve yapılacak olan restorasyon ve güçlendirmelerin kültürel açıdan turizme de katkı sağladığı deneyimlenmiştir.

Tarihi yapıların, bizlere geçmiş medeniyetleri, doğayı, kültürü ve bilimi aktardığı dile getirilmiş, bilimdeki yüzyıllar boyunca medeniyetler arası bilgi aktarımını eskinin ustaları, bugünün İnşaat Mühendisleri ve Mimarların sağladığı belirtilmiştir.

 

İnşaat Mühendisliği medeniyet mühendisliği olarak da tanımlanmıştır. Dolayısı ile tarihi yapıların sürdürülebilirliği ve sonraki nesillere aktarımının sağlanması için ilgili sempozyumda yapılacak olan Ulusal ve Uluslararası sunumların bilime katkı sağlayacağı aşikardır.

 

Sempozyum, 2 Mini sempozyum şeklinde planlanmış olup 4 Çağrılı konuşmacı ve 1 Davetli Konuşmacıya yer verilmiş, toplam 10 Oturumda 49 Bildiri sunulması planlanmıştır. Sempozyum sonrasında yapılan çalışmaların Tarihi Yapıların Güçlendirilmesi konusunda literatüre kazandırılması hedeflenmektedir.

 


Üst Taraf