sayfa yükleniyor...

Meslekiçi Eğitim Semineri Gerçekleşti.
    • Güncellenme Tarihi: 26/01/2024

Meslekiçi Eğitim Semineri Gerçekleşti

İnşaat Mühendisleri Odası Sürekli Eğitim Merkesi tarafından oda üyelerine yönelik düzenlenen “İki Periyod ile Tanımlanan İvme Tasarım Spektrumu Güvenli midir? “ konulu meslekiçi eğitim semineri 25 Ocak 2024 tarihinde Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Eğitim, İnşaat Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Abdullah Ekinci’nin açılış konuşması ile başlamıştır. Açılış konuşmasında Ekinci 6 Şubat Depremleri sonrasında Kıbrıs’ın kuzeyinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul binalarında yürütülen deprem performansı değerlendirme ve güçlendirme projeleri ile alakalı yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aktarmıştır.

Açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Hakkı Polat GÜLKAN tarafından katılımcılara sunum gerçekleştirilmiştir. Sunumunda Prof. Dr. Hakkı Polat GÜLKAN Türkiye’de gercekleşen depremlerde elde edilen verilerin period ve spektrum olarak değerlendirmelerinin yapıldığını ve veri tabanı  arttıkça linear davranışın tasarımda kullanımından linear olmayan davranışın tasarımda kullanılmaya başlandığını belirtti. Bu davranışın karmaşık olması ve yönetmeliklerde çok net olmaması sebebiyle kullanım karmaşası yarattığını belirtti. Amerikada yapılan araştırma verileri kullanılarak yapilan period-spektrum eğrilerinin  birebir kullanılmaya  çalışıldığını ancak bu verilerin Türkiye’de kullanımının uygun olmadığına vurgu yaptı. Hiç bir depremin aynı olmadığını ve zemin faktörü göz önüne alınarak davranışların belirlenmesi gerektiğinden bahseden Prof. Dr. Hakkı Polat GÜLKAN FEMA’nın yaptığı çalışmaların Türkiye için doğru olduğunu, ülkenin kendi veri tabanını kullanarak daha detaylı çalışma yapılması gerekliliğini vuruguladı.  

Turkiye’de uzun süreli periyot çalışmalarının çok fazla yapılmasığını dolayısı ile bu değerlendirmelerin de net olmadığını söyleyen Prof. Dr. Hakkı Polat GÜLKAN Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman’da  oluşan sarsıntıların ve elde edilen sonuçlar analiz edildiğinde mevcut kullanılan yönetmelikteki tasarım değerini çok düşük kaldığını belirtti. Yaklaşık 6 ay içinde güncellenmesinin tamamlanması beklenilen yönetmeliğin kullanımının başlaması gerektiğine vurgu yaptı. Yapı tasarımında duktil bir davranış olması gerekliliğine vurgu yapan Prof. Dr. Hakkı Polat GÜLKAN perde duvar kullanımının önemini vurgulamıştır. Ta ve Tb değerlerinin güncellenmesi ve tasarımda anlaşılır olmasının gerekliliği öne çıkarmıştır.